
Migration & social hållbarhet
Migration & social hållbarhet
Vill du jobba för en hållbar och demokratisk samhällsutveckling och få bättre kunskap om migrations- och integrationsfrågor? Det här är din kurs!
Distanskurs om migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv
Fler människor än någonsin tvingas på flykt på grund av förtryck, konflikter och klimatförändringar. Ändå stänger många länder sina gränser, ofta med hänvisning till säkerhet eller bristande integrationspolitik. Hur kan vi bättre skydda och stärka rättigheterna för människor på flykt?
Migration och social hållbarhet är en kurs för dig som vill arbeta för en hållbar samhällsutveckling och fördjupa dig i migrationsfrågor och mänskliga rättigheter. Vi på Röda Korsets folkhögskola tror att handling är viktigt för förändring, vilket avspeglas i kursens upplägg med såväl teoretiska som praktiska delar. Kursen innefattar studier på distans, digitala kursträffar och fysiska träffar på skolan. Omfattningen på kursen är 50%.

Omvärldsanalys med fokus på flykt och migration
Kursens första hälft lägger fokus på ämnet migration. Vi tittar på den omvärld som migrationsområdet befinner sig i, med ett ökat säkerhetsläge och en eskalerande klimatkris. Vilken roll spelar FN, mänskliga rättigheter och EU? Vilka samarbeten och överenskommelser finns?
Vi kommer att fördjupa oss i orsakerna till flykt och migration. Vidare lär vi oss om asylrätt, flyktingkonventionen och vilka lagar som finns i Sverige. Hur går asylprocessen till och vad händer om en person får stanna i Sverige, eller om en får avslag?
Social hållbarhet och inkludering
Kursens andra del fokuserar på social hållbarhet och inkludering. Vad betyder egentligen integration, segregation och strukturell diskriminering? Vi undersöker och diskuterar vilka hinder och möjligheter det finns för social hållbarhet och en fungerande integration. Vi läser forskningsrapporter, gör studiebesök och träffar personer med erfarenhet inom området.
Gemensam aktion och nätverk för framtiden
Kursen vill lyfta deltagarnas egna engagemang i ämnet och avslutas med att ni gemensamt väljer en fråga som ni särskilt vill belysa och gör en aktion tillsammans.
Efter kursens slut har du fått ett sammanhang och ett nätverk som du kan ta avstamp från när du söker dig vidare mot fortsatta studier, arbete eller annat engagemang.
Målsättning med kursen Migration och social hållbarhet
Efter avslutad kurs kommer du som deltagare ha fått:
- Förståelse för globala ramar som migrationsområdet befinner sig i: inblick i internationella och regionala rättsliga ramar, som FN:s och EU:s riktlinjer och konventioner, och förstå deras betydelse för migrationsområdet.
- Kunskap om migrationens orsaker: Lär dig om de bakomliggande orsakerna till flykt och migration och analysera varför människor tvingas fly eller migrera.
- Kunskap om asylrätt och flyktingkonventionen: Förstå asylprocessens gång, regler och lagar kring asyl, samt rättigheter och skyldigheter för personer som söker skydd i Sverige.
- Kunskap om social hållbarhet och inkludering: Utforska begrepp som integration, segregation och strukturell diskriminering och diskutera hinder och möjligheter för social hållbarhet och fungerande integration.
- Engagemang och praktiskt arbete: Tillämpa kunskapen genom att lyfta en relevant fråga och genomföra en aktion för förändring, vilket kopplar teori till praktisk handling.
- Skapa ett nätverk och sammanhang för vidare engagemang: Efter kursen kommer deltagarna ha ett stödjande nätverk och kunna använda sina erfarenheter för fortsatt engagemang, studier eller arbete inom migrations- och hållbarhetsområdet.
Obligatoriska kursträffar på plats och på distans
Den här kursen har åtta fysiska heldagsträffar på skolan (2 eller 3 dagar per gång). Däremellan har kursen distansträffar via Teams cirka 1-2 gånger per vecka. Du kommer även att vara med i en studiegrupp som arbetar tillsammans digitalt varje vecka. Kursen är på femtio procent, vilket innebär att du behöver lägga ner i snitt 20 timmar per vecka. Tio av de timmarna görs tillsammans och tio är självstudier.
Träffarna på skolan utgör kursens kärna och är obligatoriska för att kunna fullfölja kursen. Notera att träffarna på skolan inte går att "ta igen" i efterhand eller att följa via länk. För att kunna genomföra kursen måste du ha tillgång till en dator, dels för att aktivt kunna delta via Teams och dels för att kunna lämna in dina studieuppgifter.
PRAKTISK INFORMATION
- Kurstid
Hösttermin: 18 augusti - 19 december 2025
Vårtermin: 8 januari - 9 juni 2026 - Omfattning 50%
Åtta obligatoriska kursträffar à 2-3 dagar på skolan i Skärholmen. Digitala träffar via Teams varje vecka samt aktivt medverkande i studiegrupp på Teams.
Datum för träffarna kommer att publiceras inom kort. - Kostnader
Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
En serviceavgift på 500 kr per termin täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och resor tillkommer. - Ansökan Ansök senast 15 april 2025 (Sena ansökningar tas emot i mån av plats).
Kursansvarig lärare
Anna Olsson
Hör av dig till mig om du har frågor om kursen