På ett bord står en kaffemugg med en sked som sticker upp. Bredvid står en kartong med näsdukar. Framför muggen och kartongen ligger ett par glasögon och en använd näsduk.

Sjukanmälan och frånvaro

Sjukanmälan och frånvaro

Här hittar du information om vad du behöver göra om du blir sjuk eller måste vara borta från skolan av någon annan anledning.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Närvaro, frånvaro och ledigheter

Din närvaro i klassrummet är viktig, både för ditt eget och gruppens lärande. All tid du är frånvarande innebär att du missar undervisning. Ibland blir man ändå sjuk eller måste vara borta från skolan av andra anledningar. Här hittar du information om hur du gör när du inte kan komma till skolan. 

All frånvaro räknas in i frånvarostatistiken, oavsett anledning till frånvaron. På alla kurser behöver du delta aktivt i undervisningen och ha en närvaro på 80% för att få fullt studieresultat och studieomdöme (studieomdöme ges enbart på allmän kurs på gymnasienivå).

Har du hög frånvaro kommer vi att uppmärksamma dig på det och se om det finns något vi på skolan kan göra för att du ska kunna öka din närvaro. Om din frånvaro fortsätter att vara hög kommervi att behöva rapportera det till CSN, vilket kan påverka din möjlighet att få studiemedel. Längre ner i texten kan du läsa mer om hur vi gör om du har hög frånvaro.

 

Vad gör jag om jag blir sjuk?

Om du är sjuk och inte kan komma till skolan måste du anmäla det till Försäkringskassan från första sjukdagen. Du behöver även meddela din lärare via Schoolsoft eller via Teams (obs, inte i klasschatten). Om du är sjuk i mer än en vecka bör du kontakta CSN så kan du få behålla dina bidrag och lån medan du är sjuk. Om ditt barn är sjukt anmäler du det direkt till CSN. Du kan använda länkarna nedan om du vill!

Vad räknas som frånvaro?

Så här agerar skolan om du har hög frånvaro:

När arbetslagen märker att en kursdeltagare har hög frånvaro händer följande:

  • Kursansvarig lärare och/eller annan personal har ett eller flera samtal med deltagaren
  • Vid samtalet utreder man orsakerna till den höga frånvaron
  • En överenskommelse görs om hur närvaron ska öka

Om frånvaron fortsätter att vara hög, får kursdeltagaren en skriftlig varning om att skolan kommer att avskriva deltagaren om inte närvaron ökar. Det betyder att deltagaren blir av med sin plats på skolan.

Om närvaron ändå inte blir bättre, skickar skolan en rapport till CSN om att deltagaren har avbrutit sina studier. Deltagaren får ett skriftligt mejl eller brev med besked om att studierna avbrutits. 

Skolan försöker alltid hjälpa deltagaren att göra en plan för att återuppta studierna. Deltagaren kan också få stöd från studievägledaren för att hitta andra studier eller jobb.

Om man avbryter sina studier kan man inte få något intyg, behörigheter eller omdöme.

Ledighet

Om du behöver vara ledig ska du prata med din kursansvariga lärare/mentor i god tid.

Som deltagare har du rätt att vara ledig under religiösa eller andra högtider även om det inte är lediga dagar i den svenska almanackan.

Det är viktigt att komma ihåg att även om du fått din ledighet beviljad av läraren så räknas det som frånvaro.

Folkhögskolan är fri och frivillig men du har eget ansvar att se till att du deltar i minst 80% av undervisningen under läsåret.