Kurs i hållbart resande
Kurs i hållbart resande
Älskar du att resa men vill minska din påverkan på klimatet? Var med och bidra till mer hållbara resvanor och gör en spännande tågresa till Spanien
Ta ett helhetsgrepp på frågan om hållbart resande och grön turism
På den här kursen kommer du att läsa om allt från historiska och kulturella aspekter av resande och turism till ekologisk och social hållbarhet kopplat till detta. Vi jobbar också med hur vi kan göra vår egen omställning till ett mer hållbart resande och hur vi kan inspirera andra att förändra sina resmönster. En central del av kursen är en gemensam resa med tåg till Katalonien. Resan finansieras till stor del av Erasmus+, ett EU-program för utbyten och resor inom Europa.
Varför läsa en kurs i hållbart resande?
I klimatkrisens tid måste vi lära oss att resa på nya sätt. Det handlar dels om att ställa om resandet för att minska våra bidrag till den globala uppvärmningen, men även om att skydda både kulturarv och människors livsmiljöer från exploatering. Hur påverkar turismen egentligen städerna eller landsbygderna vi besöker? Alternativa sätt att resa har alltid funnits, men idag behöver nygamla resesätt lyftas och turismen utvecklas på ett mer hållbart sätt.
Vem kan läsa kursen om hållbart resande?
Kursen vänder sig till dig som vill förändra dina egna resvanor och kanske även vill påverka fler att hitta miljösmarta alternativ till flyg. Är du en person som redan reser hållbart men vill bli bättre på att sprida dina kunskaper om detta? Eller är du ganska ny på området och sugen på att lära dig resa hållbart med tåg? Kanske har du varit ute på en tågluff men känner att du vill lära dig mer tillsammans med andra, att du vill bli säkrare som tågresenär, men också fördjupa dig teoretiskt på området?
Kursens upplägg
Kursen ges på 50% under våren 2025. Vi träffas både fysiskt och digitalt. De fysiska träffarna är på två vardagar vid tre tillfällen och äger rum på folkhögskolan i Skärholmen. Vi har en digital heldagsträff. De veckor som det inte är träff möts vi vanligtvis under ett längre lunchmöte över teams. Kursens höjdpunkt är en tvåveckors resa med tåg till Katalonien i norra Spanien. Under resan till Katalonien möter vi aktörer som arbetar med hållbart resande och lokal utveckling.
Under träffarna hjälps vi åt med att planera vår gemensamma resa såväl som att pussla ihop rutter för egna framtida resor. Vi diskuterar aktuella texter och får lyssna på spännande föreläsare med stor erfarenhet inom ämnet. De fysiska träffarna kommer att ge de diskussioner och den dynamik som är så utmärkande för en kurs på folkhögskola.
Den sista fysiska träffen är i juni och då arbetar vi fram visioner kring framtidens resande.
Så här lägger vi upp träffarna och resan
Under den första kursträffen, som är fysisk, kommer vi kasta oss in i att förstå och rent praktiskt titta på hur en bokar resa inom det europeiska tågsystemet. På samma träff kommer vi också att lära oss om aktörerna vi ska besöka i Katalonien och bestämma upplägg och ansvarsfördelning inför resan.
Under den andra träffen, som är digital, kommer vi gå igenom vår resrutt och förhoppningsvis lägga en sista hand vid vår bokning.
Under den tredje träffen, som är fysisk, kommer vi att titta närmare på ämnet resande och turistande ur ett historiskt och kulturellt perspektiv. Vi belyser även de ekonomiska och ekologiska aspekterna. Till grund ligger texter och föreläsningar.
De veckor som det inte är träff har vi ett möte över teams. Då kommer vi främst att diskutera litteratur, nyheter och film relaterat till kursens innehåll. Arbetsgrupperna rapporterar då också hur deras planering inför resan framskrider.
Själva resandet i sig är en viktig del av lärandeprocessen och under resan kommer det finnas studieuppgifter som knyter an till det europeiska landskapet och hållbart resande. Ytterligare en aspekt av kursen är att vi kommer jobba utåtriktat med att föra diskussion och sprida information om hållbart resande på olika sätt.
I Spanien besöker vi aktörer som på olika sätt arbetar med lokal hållbarhet, delvis inom rese- och turismnäringen. Vi kommer att delta i olika aktiviteter och vi kommer att dokumentera, intervjua och samla material inför den sista kursträffen, som ska ägnas åt att bygga visioner kring hållbart resande.
Skolan betalar resa och enklare logi under hela resan samt helpension under fem dagar i mottagande organisation i Katalonien. Deltagare betalar själva övriga måltider, fika, lokala transporter, inträden etc. På en del boenden kommer det att finnas möjlighet till matlagning.
På grund utav saker utanför skolans kontroll kan förändringar i planeringen vara nödvändiga. Vid förändringar kommer deltagare att meddelas omgående.
Det är viktigt att betona att alla träffarna, både fysiska och digitala samt lunchträffarna, är obligatoriska då det är under dessa själva lärandeprocessen sker. Om du inte kan delta på träffarna kommer du inte att kunna följa med på resan eller få ett kursintyg.
Varför läsa om omställning och grönt resande på Röda Korsets folkhögskola?
Röda Korset lyfter fram klimatkrisen som en av vår tids stora humanitära utmaningar. Som en internationell krisorganisation menar vi att klimatfrågan behöver adresseras på flera plan, inte minst i förebyggande arbete.
Röda Korsets folkhögskola ligger i Skärholmen utanför Stockholm. Vid de fysiska träffarna kommer du att komma till en skola som sjuder av liv och där det talas 50-talet olika språk. Här möts vi med olika erfarenheter och bakgrund och tillsammans lyfter och utvecklar vi lösningar för det som hållbar utveckling kan innebära i vardagen.
Mål med kursen i hållbart resande
Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:
- Ha teoretisk kunskap om resande och turism som historiska och kulturella företeelser.
- Ha diskuterat och problematiserat resandets ekonomiska, sociala och ekologiska konsekvenser, såväl positiva som negativa.
- Ha genomfört en två veckors resa med tåg (och buss) till norra Spanien, med studiebesök och aktiviteter hos relevanta aktörer.
- Ha fått kännedom om Spaniens, och specifikt Kataloniens, relation till resande och turism.
- Känna dig tryggare i din förmåga att resa hållbart, samt i din förmåga att kommunicera detta.
PRAKTISK INFORMATION
- Kurstid
Vårtermin: 8 januari - 4 juni 2025 (tider för träffar och resa, se separat faktaruta)
Omfattning 50% - Kostnader
Kursen är kostnadsfri. Du betalar en service- och bokningsavgift för resan på 1000 kr i början av terminen. Avgiften täcker reseförsäkring och licenser för Office 365. Information om hur du betalar serviceavgiften hittar du på sidan "för deltagare".
Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma.
Du betalar själv för resa och uppehälle i samband med de tre fysiska träffarna på folkhögskolan.
Studieresan till Spanien bekostas till stor del av Erasmus+. Programmet bekostar resa och uppehälle samt måltider under ca fem dagar i mottagande organisation. Du behöver räkna med att själv bekosta maten övriga dagar. - Ansökan
Ansök senast 20 december 2024
Kursansvarig lärare
Mirabel Joshi
Hör av dig till mig om du har frågor om kursen
Tider för träffar och resa
Alla träffar (utom den digitala endagsträffen) äger rum i folkhögskolans lokaler i Skärholmen. Att delta på hela träffarna och resan är obligatoriskt för alla som går kursen. Det går inte att delta digitalt på de fysiska träffarna.
- Kursträff 1: 13-14 januari
- Kursträff 2: 10 februari (Digital träff, en dag)
- Kursträff 3: 17-18 mars
- Kursträff 4: 2-3 juni
Mellan kursträffarna kommer det vara digitala längre lunchmöten varje vecka. Räkna med ca 1 timme per möte.
Resan är planerad till ca två veckor mellan 21 april och 6 maj. Exakta datum och dagar beror på tågförbindelserna.